På mountainbike i Søhøjlandet

Udsigter og store oplevelser

Der findes efterhånden utroligt mange gode mountainbikespor i Danmark. Men der er ikke nogle steder hvor koncentrationen er større end i Søhøjlandet omkring Silkeborg. At skovene omkring Silkeborg samtidig er Danmarks suverænt største sammenhængende skovområde med 1000-vis af kilometer grusveje og stier i landets mest kuperede terræn, gør Søhøjlandet til et dansk Mekka for mountainbikere. Det er der allerede mange som har opdaget, også folk fra udlandet!

Mange fede mountainbikespor

Man kan ikke kåre Danmarks bedste mountainbikespor! Det spor som nye mtb’ere synes er fantastisk er næppe det samme som det en dygtig mtb’er synes er fedt. Men mange af sporene omkring Silkeborg er bygget så næsten alle synes det er fedt. Lavede man en afstemning på tværs af alle landets mountainbikere ville sporet i Vesterskoven ved Silkeborg nok ligge øverst! Det er ikke sikkert at det er alles favoritspor, men det vil ligge højt på alles liste. Uanset om du er helt ny eller lynhurtig xc-rytter så er sporet genialt. Selvom der er relativt mange højdemeter (det er der omkring Silkeborg) er hældningen på både op og nedkørsler så tilpas og underlaget så jævnt, at nye mtb’ere kan klare det og erfarne kan køre med max fart. Samtidig er der også bygget nogle røde og sorte spor, som kan få selv den mest garvede “gravity-orienterede” mountainbikers mundvand til løbe. Derudover er der en del hemmelige spor som sætter prikken over i’et.

Det første etablerede mountainbikespor i Silkeborg var sporet i Nordskoven. Sporet er gået lidt i glemmebogen men byder på fantastiske udfordringer. Den blå hovedrunde er lidt stejlere og lidt mere ujævnt end det blå i Vesterskoven. Det betyder at man skal være lidt mere på bremserne, have lidt bedre fysik og lidt bedre teknik, for at få noget ud af det. Pt. gennemgår det en større renovering, som gør det endnu mere interessant. Det er i øvrigt sjovt, at da man byggede sporet i Nordskoven for 10 år siden brugte man træ som fundament i berms. Nu er mange af dem rådnet væk og bliver erstattet af stenfundamenter, som man har brugt i Vesterskoven. I Nordskoven finder man også et lille øveområde, med en lille flowlinje, en linje med drops og rødder og en lille hoplinje. Helt specielt for Nordskoven er træningsområdet, som er et stort område med 40-45 højdemeter, hvor der er fri leg i skovbunden. Samlet set har Nordskoven utroligt meget at byde på og derfor holder MTBKurser.dk de fleste kurser her.

Det tredje spor i Silkeborg Kommune er også lidt overset. Det er Trolden i Gjern. Det er et ret gammelt spor, som løbende har gennemgået nogle renoveringer. Sporet har nogle ualmindeligt velbyggede sektioner. Både Bob & Leth og Anders Fallesen har været indover og senest har man haft hyret to lokale sporbyggere (Lars og Torben) ind i en måned, for at kæle om sporet. Naturen i Gjern Bakker omkring Troldhøjen er fantastisk og som noget helt unikt for Søhøjlandet ligger sporet i nogle områder med eg og lyng. Sporforløbet er lidt “underligt” og sporet ligger i forskellige sløjfer omkring en nedlagt jernbane. Selvom der er skiltet, skal man holde tungen lige i munden. Vil man være helt sikker, kan vi selvfølgelig lave en guidet tur, evt. kombineret med Nordskoven (ca. 50km) Kontakt os nederst på siden.

Lige uden for Silkeborg Kommune men solidt plantet i Søhøjlandet ligger Danmarks Tag. Med Himmelbjerget som nærmeste nabo, byder mountainbikesporet på et unikt terræn som er det nærmeste man kan komme på bjerge i Danmark. Mtbsporet er overvejende rødt og sort og der er nogle voldsomme opkørsler som gør det meget lidt begynderegnet… (nærmest ikke egnet, med mindre man kan li smerte). Sporet bliver af mange dygtige mountainbikere regnet som det bedste herhjemme. Med sine lange tekniske nedkørsler, store hop og rytmiske linjer er det til at forstå. Underlaget er råt og naturligt og man skal være god teknisk. Vi afholder en del af vores røde, sorte og specialkurser på Danmarks Tag. Kan man køre linjer som Ålen, Sort Guld og Død Ko kan man godt være stolt af sig selv. Vi skræddersyr gerne et kursus med fokus på en eller flere af de legendariske nedkørsler. Kontakt os nederst på siden.

Kombiner mountainbikesporene.

De fire spor herover kan kombineres med hinanden og give nogle unikke oplevelser på cyklen. Den mest oplagte kombination er Vesterskoven og Nordskoven. afstanden mellem de to skove er ca 3-4 km og kan køres på en smuk tur langs Remstrup Å. Alt i alt giver den klassiske Silkeborgkombi ca. 35-40 km, afhængig af hvor mange røde og sorte sløjfer man lægger til.

En anden oplagt kombination er Nordskoven og Trolden. Der er kun 8,5 km mellem de to spor. Vejen mellem er relativt flad og køres på sti i den smukke Gudenådal. Turen ligger på mellem 45 og 50 kilometer alt efter hvor meget rødt og sort man kører i de to skove.

Det giver selvfølgelig også god mening at kombinere Vesterskoven og Danmarks Tag. De 8,5 km der er imellem er i helt fantastiske omgivelser gennem Østerskoven og Sønderskoven langs Silkeborgsøerne. Man kan vælge mange forskellige ruter frem og tilbage og der ligger masser af små køretekniske perler på vejen. Turen kan hurtigt blive lang, fordi det er svært at begrænse sig med de mange muligheder på vejen frem og tilbage, for ikke at tale om en afstikker til Himmelbjerget!? Et sted mellem 45 og 55 km skal man nok regne med og ikke under 800 højdemeter! Vi laver også til en tur (også på vores ebikes) fra Silkeborg til Himmelbjerget. Den går ikke på sporene og er knap 40 km.

Danmarks højeste træ står mellem Silkeborg og Himmelbjerget. Det er ca. 54 meter højt og omkredsen på stammen er 393cm 1,3 meter over jorden. Det er ret imponerende at stå ved foden af den store Douglasgran som er plantet i 1895. Vi plejer lige at slå vejen forbi. I Silkeborgskovene er der flere Douglasser på over 50 meter.

Man kan selvfølgelig også kombinere sprene tre og tre. Man kan enten køre Nord-Vester-Trolden som bliver omtrent 68-75 km eller Nord-Vester-Danmarks Tag som er mellem 62 og 75 km.

Endelig kan man jo kombinere hele skidtet og køre “den vilde“. Kombinationen af alle fire spor giver mellem 97 og 110 km. og man kan næppe undgå 1400 højdemeter, mens man med gode ben kan lægge ca. 2000 på.

Man kan selvfølgelig også “nøjes med” at køre nogle udvalgte sektioner på nogle af sporene eller lægge nogle afstikkere til udsigtspunkter eller hemmelige stier ind. På den måde bliver kombinationerne nærmest uendelige og måske en smule uoverskuelige. Vi hjælper gerne med at stykke den helt rigtige tur sammen, så Jeres gruppe kan få en helt uforglemmelig tur uden at fare vild.

Silkeborg Bike Park og flere spor

Silkeborg Bike Park er et helt unikt sted som ikke findes andre steder i landet. Parken er bygget af den britiske sporbygger-legende Mark McClure og hans hold. Mark har bygget nogle af de vildeste Bike Parks i Europa og har været med som sporbygger til Redbull Rampage. Det giver parken et internationalt præg med linjer og hop, af en helt anden kaliber. Udover flow og hoplinjer, bliver der hele tiden bygget nye spændende spor i BikeParken. Nyeste er et blåt XC/flowloop på et par kilometer og inden længe åbner en rød endurolinje. Bikeparken er klart et besøg værd og vi arrangerer gerne kursusforløb derovre.

I Silkeborg kommune findes der faktisk to mindre, men absolut sjove spor. Dels Bysporet i Ans og Sporet i Lyshave ved Bryrup

Derudover ligger der i kort afstand fra Silkeborg (maks. 40 min kørsel) en række andre spor:

  • Siim, Ry (20 min)
  • Stendal, Karup (23 min)
  • Skelhøje, Ikast (24 min)
  • Hammel (27 min)
  • Hjermind, Bjerringbro (29 min)
  • Ulstrup (32 min)
  • Ødalen, Viborg (33 min)
  • Undallslund, Viborg (40 min)

På tur udenfor sporene

Med 128km2 er Silkeborgskovene det suverænt største sammenhængende skovområde i Danmark. Det næststørste er Rold Skov med 80km2. Det vilde er, at Silkeborgskovene hele tiden opsluger andre skove i takt med, nyplantning og gamle markområder bliver tilplantet. Det varer ikke mange år før Danmarks sjette største skovområde, Kompedal/Alheden “vokser på”. Kompedal/Alheden alene er 46km2 og arealerne imellem fylder også godt. Allerede nu kan man lave en tur fra Silkeborg til sporet i Stendal Plantage (en del af Alheden) uden at opdage, at man er ude af skoven!!!

Det betyder at de etablerede mtb-spor i området udgør en uendelig lille del af hele området og at der er masser af spændende områder og seværdigheder, man kan lave ture til. Der er naturligvis nogle regler der skal følges og da 75% af skovområdet er privat skov, skal man kende reglerne for færdsel der. MTBKurser laver løbende aftaler med lodsejerne, så vi kan lave ture i det meste af området. Det er selvfølgelig ikke det hele der er lige velegnet til mountainbikekørsel, men vi har en rigtig god fornemmelse af det og kan lave ture til steder man ikke troede fandtes i Danmark. I nogle tilfælde er der tale om særaftaler, så vi er de eneste der må guide i området. (Man kan blive bedt om at slukke gps’en)

Vi kan selvfølgelig også tilbyde turene på vores Specialized Turbo Levo E-mountainbikes

Hvis du vil have en unik tur som passer 100% til dig og din gruppes behov, så kontakt os på formularen herunder eller på vores kontaktoplysninger længst nede på siden.